دکتر رحمت الله علایی (پژوهشگر اجتماعی)

  اولین بار در آمریکا دو نظریه پرداز به نام های گرترود ستاینGertrude Steen ونیل هاوو ویلیام استراوس N.w. strauss شناخت نسل ها را مورد کنکاش و بررسی قرار دادند. باید بدانیم نسل ها را از دیدگاه علم جامعه شناسی، عصب شناسی و رفتار شناسی تعریف می کنند. شناخت نسل ها این فایده را دارد که از پیش فرض های ذهنی فاصله بگیریم و هر وقت صحبت از شناخت نسل ها می شود بتوانیم دقیق تر صحبت کنیم.

این نسل ها با توجه به گروه های اجتماعی مختلف، در یک بازه زمانی مشخص، با فرهنگ ها ، ارزش ها و الویتهای مشترک‌متولد می شوند. البته تفاوت های جزیی نسبت به مناطق مختلف در بین افراد هر نسل وجود دارد.

فاصله نسلها

از دیدگاه جامعه شناسی لزوما هر نسل ۱۵ سال نیست زیرا در جامعه شناسی نسل  با توجه به تغییرات فرهنگی، رفتاری و ذهنی تعریف می شود.‌ گاهی یک نسل ممکن است بیش از ۲۰۰ سال طول بکشد تا این تغییرات در آن صورت پذیرد. مثلا نسل مردمان سلسله صفویه در مدت ۲۳۵ سال، زندیه ۴۵ سال و افشاریه ۱۲ سال و قاجاریه ۴۵ سال، تغییرات شاخصی از لحاظ فرهنگی، رفتاری و ذهنی صورت نگرفت.

گرترود ستاین و ویلیام استراوس افراد یک قرن و اندی سال حاضر را در ۸ طبقه با نام های مشخص و ویژگی ها و خصوصیات رفتاری و ذهنی و ارزشی خاص مختص بخود تقسیم بندی کرده اند:

۱- نسل T

نسل سال های ۱۰۰ الی ۱۲۵ سالگی( ۱۹۰۰-۱۹۲۴) یا نسل جی وان G 1. اصطلاحا به نسل فراموش شده یا بزرگترین نسل ( Greatest Generation) این نسل در دوران رکود بزرگ اقتصادی بدنیا آمدند. جنگ اول جهانی را بچشم دیده و در آن شرکت کرده اند و با تلاشهای پشتیبانی داوطلبانه در جنگ، شگفتی افریدند‌. اصطلاحا این نسل را نسل گمشده نیز می گویند.

۲- نسل خاموش ( Silence Generation) یا نسل سنت گرا

این نسل در پایان جنگ اول جهانی بدنیا آمدند و جنگ دوم جهانی شروع شده بود.‌بحران اقتصادی در آن دوران بیداد می کرد و در ابتدای زندگیشان بحران اقتصادی را تجربه کردند. همین مشکلات و سختی ها بود که به اخلاق این افراد شکل داد و آنها را منظم، صبور، سخت کوش و وفادار بار اورد. به ثبات شغلی علاقه زیادی دارند. به همین خاطر دنبال یک شغل ثابت هستند.علاقه زیادی به آرامش دارند. به همین دلیل در برابر حکومت ها سکوت می کنند و به همین خاطر به آنها نسل خاموش می گویند: به نسل خاموش ( Last Generation ، نسل U (یو) هم می گویند که بین سال های۷۹ الی ۹۹ سالگی (۱۹۲۵-۱۹۴۵ م) را شامل می شوند.

۳- نسل V ( وی) یا نسل ۴ یا نسل بیبی بومر ها Baby Boomer یا نسل انفجار جمعیت

نسل سال های بین( ۶۰- ۷۸ سالگی یعنی سال های ۱۹۴۶-۱۹۶۴ م) . جامعه شناسان به این نسل Goverment Issue جیره خوار حکومت یعنی نسلی که در اختیار حکومت است.

در ایران این نسل در جنگ ایران و عراق شرکت داشته اند. ویژگی های بیبی بومی ها؛ اعتقاد به تجربه دارند. در شرایط و افکار اختلاف دارند. به روز نیستند. خوشبین هستند. به محیط کار اهمیت میدهند. معتقدند همه چیز ممکن است چون در دوره رونق اقتصادی به دنیا آمدند.به تصویر سازی مثبت از خود اهمیت می دهند. این نسل اگر یکدست کت و شلوار مارک دار گران قیمت بخرند هیچگاه مارکش را نمی کنن. معتقدند کار کردن زیاد نسبت مستقیمی با موفقیت دارد.منظم هستند. ( صبح ها زود بیدار می شوند). برای صرف وعده های غذایی شبانه روز ساعت های نسبتامشخصی دارند. گاها کار ها و حساب و کتاب هایشان را یادداشت می کنند.بر روی کار مشخصی متمرکز می شوند.

بندرت وسط کار به کار دیگری مشغول می شوند.ارمانگرا هستند و معتقدند در راستای عملی شدن آنها باید تلاش کنند. سخت کوشن اند و ساعت های متمادی کار می کنند.انقلابی اند و از تغییرات اساسی استقبال می کنند.و وقتی در مجموعه بزرگی هستند بدنبال ایجاد تغییرات بزرگ هستند. جمع گرا هستند. خواسته های جمعی و گروهی را بر نیاز های شخصی در الویت قرار می دهند.باعث انسجام گروه ها و تیم ها می شوند. علاقمند به مدیریت دستوری هستند، یعنی به شیوه دستوری و مستقیم، کار ها را ارجاع و پیگیری می کنند.

از رسانه های گروهی مانند رادیو و تلویزیون و روزنامه ها نهایت استفاده می کنند. برای ارتباط با فامیل و دوستان از پیام رسانه ها مانند تلفن و نامه … استفاده می کنند. در شبکه های اجتماعی حضوری پر رنگ ندارند و اگر اکانت اینستاگرام هم داشته باشند بیشتر تماشا می کنند تا اینکه حضور فعال داشته باشند. برای زندگی شور و ذوق زیادی دارند. معتقدند با تلاش و کوشش فراوان می توان به ثروت زیادی دست یافت در آرامش کامل به زندگی خود ادامه دهند.همین امر باعث شده خانواده های ثروتمند برجسته ای همچون بیل گیتس، وارن و اوناسیس در بین ثروتمندترین افراد این نسل ظهور کنند.علاقمند به فرزند آوری هستند این نسل امروزه بازنشسته شده اند.و اکثر پدر بزرگ ها و مادر بزرگ های دنیای مابه این نسل تعلق دارند. ریسک پذیری و خلق کسب و کار های جدید از خصوصیات بارز این نسل است.

دنباله مطلب شناخت نسل ها هفته آینده(۱۴۰۳/۱۰/۱۵)

بازدیدها: ۴۲

3 thoughts on “شناخت نسل ها با تاکید بر نسل جوان یا باصطلاح نسلz (قسمت اول)”
  1. با درود براستاد گرانقدر پروفسور علائی عزیز، بیان ونوشته های شما بسیار آکادمیک ،درعین حال بسیار ساده وجامع است که مخاطب مفهوم آن را بصورت غنایی درک می کند واطلاعات ارزنده ای کسب می نماید.
    باتشکر
    به امید انتشارمطالب جذاب و ارزنده دیگر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *